Custom Costume Customizer

Företaget Expertmaker är en stor aktör på IT-marknaden inriktad på smarta lösningar och AI (Artificiell Intelligens). År 2009 anställde de en hel drös med studenter från Lunds tekniska högskola (däribland mig) för att skapa appar som kunde ge råd och förslag i olika frågor. Vilken whiskey-sort som passade vem, vilken sällskapsspel man borde köpa till en specifik person, vilken mat man skulle laga just den dagen var några av alla de förslagsgeneratorer som skapades och lades in i appen Boomstep.

Mitt expertisområde var maskeradkläder och jag gjorde en förslagsgenerator som tog i beaktande hur mycket tid man hade på sig, hur mycket pengar man ville lägga ner på sin outfit och hur man ville profilera sig – var man ute efter att smälta in, mingla, ragga eller kanske till och med slippa bli raggad på. Under en veckas retreat vid en norsk fjord ritade jag ungefär 200 pedagogiska bilder av olika maskeradkostymer.

Boomstep var dock bara ett försteg i Expertmakers AI-utveckling och appen, som var webbbaserad och tillgänglig för alla direkt på nätet, finns tyvärr inte kvar. Och med anledning av detta publicerar jag nu samtliga maskeradkostymer här på hemsidan. Lägg särskilt märke till hur tiderna förändras och det som runt 2010 kallades Hipster (eller klubb-hipster, sista raden till vänster) idag mer ser ut som Läraren (13 raden uppifrån, 3 från höger). Det är nästan som om de växt upp… eller så är hela hipster-begreppet godtyckligt och kan beskriva alla subkulturer, vad vet jag…

Mycket nöje!

CCC-alla-kostymer