Illustratören, designern, serietecknaren

Fredrik TorebladJag heter Fredrik Toreblad och det är jag som står bakom Isterbuk & Svinhugg. Jag är född 1983 i Helsingborg och har varit i studentstaden Lund sedan 2003 (jag hade en enorm tur som fick studentlägenhet direkt). Medan jag pluggade industridesign jobbade jag ideellt på Östgöta Nation som illustratör på tidningen Ostroskopet. Ganska fort började jag göra affischer och andra trycksaker åt samma nation i rollen som förtroendevald PR-förman och där någonstans började mitt intresse skifta från produktdesign till grafisk design. När jag tog examen 2009 startade jag så Isterbuk & Svinhugg men valde också att stanna kvar på universitetet och plugga retorik. Det skulle visa sig att skapande, alltså den där kreativa processen som jag tycker om mer än något annat, ser likadant ut oavsett vilken disciplin man sysslar med. Oavsett om det gäller att designa en bil eller skriva ett tal så finns det likheter i metodiken kring hur man ska gå tillväga.

2011 började jag teckna seriestrippar på tidningen Lundagård. 1 stripp i veckan satte nya krav på mitt skapande. Strippserien It never rains in Gbrunka är idag tidningens mest uppskattade inslag och stripparna ligger vanligtvis på topp 10 mest lästa post per vecka.

Isterbukstartikonb & Svinhugg? Ja, det var namnet som kom först. Jag ville ha något oväntat och minnesvärt. Namnet bara dök upp och sen fick det utvecklas från det. Från den klassiska heraldiska symbolen Dubbelörnen (en varelse återkommande på många vapensköldar genom historien) kom idén till dubbelgrisen – en gris med trynen i båda ändarna. Den lite pompösa finkänsliga Isterbuk med hatt, frackbröst och monokel. Grisen som står för stil och finess. Och så har vi den lite mindre finkänsliga Svinhugg som är lite mer för fart och fläkt och för att saker blir gjorda. De stretar ofta åt varsitt håll och även om det ser trögt ut så är det i själva verket en perfekt balans för att nå målet.

Utbildning:

  • Serieteckning & visuellt berättande, Malmö Högskola. Ht 2013
  • Kreativitetens pedagogik, Lunds universitet. Ht 2013
  • Retorik A och B, Lunds Universitet. Ht 2008 – Vt 2009
  • Industridesign (Master), Lunds Tekniska Högskola. 2003 – 2009
  • Natutvetenskaplig gren/Räddningstjänst (Gymn.), Olympiaskolan Helsingborg. 1999-2002